17 Ocak 2019 Perşembe

SAHİPLENDİĞİM KEDİMDEN NELER ÖĞRENDİM



Betty'i nasıl sahiplendim, ondan neler öğrendim ve ona nasıl bakıyorum biraz bahsetmek istiyorum.Betty'i 1.5 yaşındayken çok tatlı bir kadından sahiplendik.Nermin hanımın 2 kedisi olduğu ve diğeri Betty'i hırpaladığı için  çareyi onu sahiplendirmede bulmuşlar. Betty'i sahiplendirme sitesindeki ilanda görüp aşık oldup sahiplendim.İlk hafta takdir edersiniz biraz zor oldu; gerçi kedimiz geçimsiz bir kedi değildir ama bize alışana kadar bizden saklanmayı seçti.
1.KURAL:

Sahiplendiğiniz kediniz size alışana kadar ona biraz zaman tanıyın.Size ve evinize alışana kadar tuvaletini kum hariç başka yerlere yapabilirler kızmayın. Onu kucağınıza alın ve kumuna götürün onu kumun içine koyun poposunu kumuna değdirin alışana kadar bunu her gün tekrar edin.Eee pislettiği yeri ne yapacağız derseniz onunda çözümü var tuvaletini yaptığı yere bir daha yapmaması için ilk önce sirkeyle silin daha sonra dezenfekte malzemenizle temizleyebilirsiniz;çünkü kediler sirke kokusunda hoşlanmazlar.Sirke yaptığı tuvaletinin kokusunu yok eder kediler başka yere yaptığında ilk hatamız başka dezenfekte malzemelerle temizlemek çünkü onlar sadece kokuyu örtbas ediyor.  Biz duymuyoruz ama kedilerin koku alma duyuları gelişmiş olduğu için o kokuyu duyuyorlar ve orasını tuvaletini yapacağı yer olarak benimseyip tekrar tekrar yapıyorlar. O yüzden kesin çözüm sirkedir.
2.KURAL:

Sonra aşıları geliyor ben bu konuda çok titizim ilk aldığım gün aşıları yapıldı denildi ama ilk sahibi karnesi kaybetmiş.İlk iş karnesini çıkarttım ve veterinerimizle bir aşı takvimi oluşturduk. İlk işiniz bu olsun arkadaşlar  o sağlıklı olursa sizde sağlıklı olursunuz.Eğer önemsemezseniz daha sonra çok üzülürsünüz benim üzüldüğüm gibi hemen anlatıyorum . Betty'i 1 gün evde tek bıraktık ve geldiğimde kusmuştu uzun uzun makarnaya benzer bir şey vardı. kız kardeşim birkaç hün önce 1 -2 tane uzun makarna vermişti ama ona sadece şeklen benziyordu; neyse o gece bütün siteleri hatim ettim sonra ne olduğunu bulduk eski sahibiyle yanlış iletişim sonucu Betty' nin iç parazit aşısını geciktirmiştim benim acemiliğim yüzüne hasta oldu hemen ertesi gün veterinere gidip iç - dış parazitini yaptırdık. Tamamen sökülene kadar  kumunu temizlerken eldiven taktım bir süre uzak kaldık çünkü size de parazit geçebiliyor. Bu süre zarfında kumunu sürekli kontrol etmeniz gerekir solucan var mı diye tabi bazı kediler kusarak atıyormuş Betty kusarak attı bittiğini bir daha ki kusmuğunda olmadığında anladık.Ondan sonra Betty' nin hiçbir aşısını geciktirmedik.
3.KURAL:

Kedileri yıkamak çok zordur o yüzden işini ehli insanlardan yardım almanızı tavsiye ederim yıkarken zarar verebilirsiniz yada tam tersi zarar görebilirsiniz ben hiç zorlanmadım çünkü kedim çok uysal sakin bir kedidir.Onları yıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tanzikli suyla yıkamayın sonuçta çamaşır yıkamıyorsunuz suyunuzu az açın bu onları az korkutur kediler sudan nefret eden canlılar olduğu için suyun sıcaklığını önceden ayarlayın çünkü bu işlemi onun yanında yapmak istemezsiniz kaçabilir sizi çizebilir en kötüsü kedinizi sıcak suda haşlayabilirsiniz banyonuzu hazır duruma getirmekte yarar var ve sakın kafasına su tutmayın elinize su alıp kafasını silin eğer kafasına su tutarsanız hem korkutursunuz hemde kulağına su kaçarsa bu onları çok rahatsız eder normalde petshoplarda ve internette bulacağınız kedi şampuanları var  ama çok pahalı derseniz katkısız doğal sabunla kedinizi yıkayabilirsiniz.Kediler kendilerini temizledikleri için çok fazla yıkanmaz ekstrem durumlarda yıkayın.
4.KURAL:

Kedinizin tırnakları eğer ilk defa kesecekseniz lütfen veterinere götürün kedilerin tırnakları etleriyle birleşiktir çok fazla keserseniz tırnaklarını kanatabilirsiniz, damarları ordan geçtiği için kanama durmayabilir.Tırnaklarını mümkün olduğunca uçtan kesin.Kedilerin patisine bastırınca tırnakları ortaya çıkar. Tırnak etleri tırnaklarından bir ton koyudur dikkatli bakıp kesin.
5.KURAL:

Kediniz çok tüylüyse ne yapabiliriz? Benim kedim çok tüylü ilk aldığım zaman bu yüzden ağladığım bile oldu.Her yerimiz tüydü.Tekrar kısa çaplı bir araştırma yaptım. İlk alternatif olarak veterinere götürüp tüylerini kestirmek olduğunu öğrendim ancak bu işlemi kedimi bayıltıp yapacaklarmış.Ve bu işlem kedimin psikolojisini bozacağını öğrendiğimde bu alternatiften vazgeçtim.Bir de bilimsel boyutu da var kediler tüyleri sayesinde yazın vücut ısılarını dengeliyorlar neden kedimi bundan mahrum edeyim? 2. alternatif zorlu ama küçük canınız için değer ilk önce tabi ki mamasını değiştireceksiniz çok dökmeye meyilli tüylü bir kediniz varsa balıklı tahılsız ürünleri seçmenizi öneririm.Kaliteli bir mama tüylerin güçlenmesini sağlayacaktır.Kedinize yoğurt vermekten kaçının ama kemikleri için ayda 1 kereye mahsus verebilirsiniz. Yoğurt kedilerde tüy dökmesine neden olur.Yumurtayı haşlayıp sarısını iki günde bir verebilirsiniz beyazını kesinlikle vermeyin.Arada tereyağ yalatın bu tüylerin parlamasına neden olur ve tüyleri güçlenir.En önemli işlemlerden bir tanesi de taramak her gün mümkün olduğunca tarayın eğer yavruyken sahipleneceksiniz taramaya yavruyken alıştırın çünkü bazı kediler taranmaktan hoşlanmazlar alıştırmakta fayda var.Birde petshoplarda satılan ya da İnternet de bulabileceğiniz maltlar var vitamin içeren kendilerini yaladıkları için midelerinde oluşan tüy topaklanmalarını önleyen maltlar onlardan almanızda fayda var.Sonunda kedinizin tüylerinin güçlendiği ve parladığına şahit olacaksınız tabi o halde de döküyorlar ama önemli ölçüde azalıyor.Dönemsel dökülmelerde rahatlatacaktır çünkü yazın muazzam döküyorlar.Bu işlemleri yaparsanız önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz.Önemli bir uyarı kedinize bunları denemeden önce doktoruna başvurun alerjisi olabilir.
6.KURAL:

Kedinize ev yemeklerinden kesinlikle vermeyin; Çünkü ev yemekleri kedinizin dişlerinde ve vücudunda tahribata sebep olabilir.Kedime nasıl baktım kısaca anlatmış bulunmaktayım korkutucu görünebilir ama inanın onun tek bakışı her şeye değer. Lütfen iki gün sonra sokağa geri bırakacaksanız hayvan sahiplenmeyin. Petshoplardan hayvan satın almayın sokaklarda bakıma muhtaç o kadar hayvan var ki sahiplenin bir hayvana can olun yuva olun.....

















Yorum Gönder

Yorum yaparken aşağıdaki kurallara uymanız gerek
1- Yorumlarınızda argo,küfür,kötü söz ve tehlikeli link bırakmayın.
2- Yorumlarınızda yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
3- Konu ile ilgili olmayan sorularınızı mai yoluyla bana iletebilirsiniz. Fici1Kadin@Gmail.Com

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search